Is het al tijd voor koffie? JA!

/
Kan je hoofdpijn krijgen van koffie?

Kan je hoofdpijn krijgen van koffie?

Jay Cece
20 september 2022

Sommige mensen hebben koffie nodig om de dag te starten en functioneel te worden. Voor mensen die snel last hebben van hoofdpijn kan cafeïne echter een trigger zijn voor een aanval. Waar mensen die last hebben van intermittent fasting hoofdpijn door te weinig eten, krijgen sommige mensen last van hoofdpijn door teveel koffie drinken. Maar waardoor kan het dat je door cafeïne hoofdpijn krijgt? Laten we daar eens een kijkje naar nemen.

Onderzoek mensen met migraine

In een onderzoek dat gepubliceerd is in het American Journal of Medicine is een groep van 100 mensen met chronische migraine onderzocht. Zij werden 6 weken lang gevolgd en hielden bij hoeveel kopjes koffie per dag ze dronken. Uit dat onderzoek is gebleken dat de mensen die 3 of meer kopjes koffie per dag dronken, 40% meer kans hadden op een hoofdpijn aanval. Deze aanval kregen ze meestal dezelfde dag nog of de dag erna. Mensen die maar 1 of 2 kopjes dronken hadden dit effect niet.

Waardoor ontstaat hoofdpijn bij koffieconsumptie

De onderzoekers kwamen tot de conclusie dat het mogelijk komt door de werking van cafeïne. In de hersencellen wordt cafeïne verward met het stofje adenosine. Dit is een lichaamseigen stof die je slaperig maakt, maar ook een rol speelt bij pijn. Omdat cafeïne lijkt op adenosine bindt cafeïne zich aan de receptoren en is er geen plek meer voor adenosine. Hierdoor kun je een opgewekter gevoel krijgen of het kan pijn verlichtend werken als het een positief effect heeft. Anderzijds kan het hoofdpijn veroorzaken, dit heeft voornamelijk te maken met dosering, frequentie en gewoonten.

Mensen die gewend zijn om veel koffie iedere dag te drinken zullen minder snel het effect ervaren, evenals de hoofdpijn. Gaan ze deze dosis verhogen dan kunnen ze negatieve effecten zoals hoofdpijn krijgen. Als je gewend bent om weinig koffie te drinken, zeg 1 of 2 kopjes. Als je er dan 4 drinkt, kan dit al hoofdpijn veroorzaken. Overigens zorgt koffie ervoor dat je vaker naar het toilet moet, hierdoor kan je lichaam uitdrogen. Hierdoor kan je ook hoofdpijn krijgen, drink daarom ook voldoende water.

Gelukkig hoef je niet te stoppen met koffie drinken, echter moet je wel blijven bij de dosering die je altijd drinkt. Drink je normaal niet zoveel kopjes, ga dan niet opeens een stuk meer drinken. Ook al denk je misschien dat je dit nodig hebt, het kan namelijk averechts werken.

Lees ook: Wat is een cortado?

Lees ook:  6 Leuke feitjes over koffie!
Welkom bij 'ishetaltijdvoorkoffie.nl'. Het blogdomein waar u alles te weten komt over koffie.
© Is het al tijd voor Koffie 2024