Is het al tijd voor koffie? JA!

/
Wat is een cortado?

Wat is een cortado?

Jay Cece
20 september 2023

Een cortado. Voor de een is het dé go-to koffie, terwijl een ander er nog nooit van gehoord heeft. Er bestaan natuurlijk allerlei verschillende soorten koffie, waarvan de cortado er een van is. In deze blog gaan we verder in op wat een cortado nou precies is, waar het vandaan komt en hoe je een cortado kunt maken! Zo leer je alles over deze lekkere koffie-vorm en kun je ze misschien zelf ook wel maken.

Wat is een cortado precies?

Een cortado is een heerlijke koffiedrank die zijn oorsprong vindt in Spanje. Het woord "cortado" betekent letterlijk "gesneden" in het Spaans, en dat is een perfecte beschrijving van wat deze koffie zo uniek maakt. Een cortado bestaat uit gelijke delen espresso en gestoomde melk, en het is het evenwicht tussen deze twee elementen dat de cortado zijn kenmerkende smaak en textuur geeft.

Het bereiden van deze vorm van koffie begint met het zetten van een sterke espresso. Vervolgens wordt hier een gelijke hoeveelheid gestoomde melk aan toegevoegd, waarbij de barista erop let dat de espresso "gesneden" wordt, wat betekent dat de melk de scherpe smaak van de espresso verzacht zonder deze te overheersen. Hierdoor ontstaat een koffie met een rijke smaak, een fluweelzachte textuur en een evenwichtige balans tussen de bitterheid van de espresso en de romigheid van de melk. In principe kun je de cortado vergelijken met een soort mini cappuccino. De koffie is een stuk sterker of geconcentreerder, omdat er een kleine hoeveelheid melk in zit in vergelijking met de koffie.

Waar komt een cortado vandaan?

De oorsprong van de cortado ligt in Spanje, waar het een populaire koffiedrank is, vooral in de regio's Catalonië en Baskenland. Het wordt vaak geserveerd als een kleine, krachtige kop koffie die perfect is voor degenen die van de smaak van espresso houden maar de intensiteit ervan willen temperen. In de loop der jaren heeft de cortado echter ook zijn weg gevonden naar koffiehuizen over de hele wereld, waar het wordt gewaardeerd om zijn unieke smaakprofiel en eenvoudige bereidingswijze.

Hoe maak je de perfecte cortado?

Het bereiden van de perfecte cortado vergt wat oefening, maar met de juiste stappen kun je al snel genieten van deze heerlijke koffie. Hier is een eenvoudige gids voor het maken ervan:

Benodigdheden

  • Een espressoapparaat
  • Verse koffiebonen
  • Een stoompijpje (of een melkopschuimer)

Stappen

  • Begin met het zetten van een shot espresso met behulp van verse koffiebonen.
  • Verwarm ondertussen een gelijke hoeveelheid melk met behulp van het stoompijpje of de melkopschuimer. Zorg ervoor dat de melk niet te heet wordt; het moet alleen gestoomd worden tot het romig is.
  • Giet de gestoomde melk voorzichtig in de espresso, waarbij je ervoor zorgt dat de melk en koffie gelijkmatig vermengd worden.

En dat is het! Je hebt nu een heerlijk drankje om van te genieten. Na het lezen van dit stappenplan kun je dus thuis, mits je de juiste benodigdheden in huis hebt, ook een cortado maken. Zo kun je ook thuis genieten van deze heerlijke vorm van koffie. Misschien kun je zelfs je koffiebonen zelf branden! Dan is de koffie helemaal huisgemaakt.

Lees ook:  Wat doe je met oude koffiebonen?

Het verschil tussen een cortado en andere soorten koffie

Een cortado onderscheidt zich van andere koffievarianten door zijn specifieke verhouding van espresso tot melk. Hier zijn enkele belangrijke verschillen tussen de vorm van koffie en andere bekende soorten:

  • Cappuccino: Een cappuccino bevat doorgaans gelijke delen espresso, gestoomde melk en melkschuim, wat ervoor zorgt dat er een lichtere textuur en een meer uitgesproken melksmaak ontstaat. Dit is bij de cortado niet het geval.
  • Latte: Een latte bevat meer gestoomde melk dan een cortado en heeft vaak een dunne laag melkschuim bovenop. Dit maakt een latte zachter en romiger.
  • Macchiato: Een macchiato is vergelijkbaar, maar bevat meestal minder gestoomde melk. Het woord "macchiato" betekent "bevlekt" in het Italiaans, wat verwijst naar de kleine hoeveelheid melk die aan de espresso wordt toegevoegd.

Kortom, een cortado is een unieke koffiedrank die espresso-liefhebbers in staat stelt te genieten van de krachtige smaak van koffie met een vleugje romigheid, zonder dat de melk de boventoon voert.

De volgende keer dat je een koffiemenu bekijkt en deze soort koffie tegenkomt, weet je nu precies wat je kunt verwachten. Dus waarom niet eens iets anders proberen en genieten van de subtiele en uitgebalanceerde smaak van deze Spaanse favoriet?

Vond je deze blog interessant? Lees dan ook: 6 leuke feitjes over koffie en de oorsprong van koffie.

Welkom bij 'ishetaltijdvoorkoffie.nl'. Het blogdomein waar u alles te weten komt over koffie.
© Is het al tijd voor Koffie 2024