Gekke koffie rituelen over de wereld

Over de hele wereld worden dagelijks talloze kopjes koffiegedronken. Koffie komt oorspronkelijk uit Ethiopië en werd al snel verhandeld en gedistribueerd over de hele wereld, waar zich al snel unieke regionale koffie rituelen en tradities zich ontwikkelden. Het kan lang en langzaam zijn, zoals de urenlange koffieceremonies van Ethiopië. Hierbij worden koffiebonen via een pot van aarde gebrouwen in een kopje. Het kan ook ultrasnel zijn, zoals in Italië, waarbij de hele dag talloze kleine espresso aan de bar wordt gedronken. In deze blog gaan we het hebben over gekke koffie rituelen over de wereld.

Zweden

In Zweden hebben ze zelf een naam gegeven aan hun koffie ritueel, namelijk “FIKA”. Ze vinden in Zweden dat koffie een klein, langzaam moment moet zijn. De betekenis van FIKA kun je hier vinden, maar buiten de betekenis van FIKA vinden Zweden vooral dat FIKA een onderbreking moet zijn van de routine, een rust moment. Naast de betekenis van FIKA is FIKA een moment waarop mensen samenkomen en gezellig de tijd nemen om gezamenlijk van een kop koffie te genieten.

Turkije

In Turkije doen ze het anders, ze hebben een kleine koperen pot dat cezve wordt genoemd. Dit is bepalend voor Turkse koffie. Het draait namelijk om het brouwproces waarbij zeer fijngemalen koffiebonen met water in de pot boven een open vlam wordt verwarmd. Deze koffie wordt vervolgens ongefilterd geserveerd, vaak samen met snoep.

Maleisië

In Maleisië hebben ze kopitiam, dat zich vertaald naar ‘koffie winkel’. Deze locaties zijn de hele dag geopend en serveren ontbijt, lunch en diner plus een selectie van koffiestijlen op basis van zwarte koffiebonen. Je ziet hele families dagelijks samenkomen bij dezelfde kopitiam om te kunnen genieten van de lokale lekkernijen en de beste koffie.

De Maleisische koffie is al overgekomen naar Europa en Amerika en is al erg in de smaak gevallen van veel koffie liefhebbers die overgegaan zijn naar de Maleisische Kopi boon.

betekenis van fika

Italië

Koffie accentueert het ritme van elke dag in Italië, meestal beginnend met een ochtendbrouwsel dat thuis wordt gemaakt in de beroemde mokapot van het land, gevolgd door een espresso of drie in een café (in het Italiaans een bar genoemd. Café betekent 'koffie' en is het woord dat wordt gebruikt om een ​​espresso te bestellen) naarmate de uren verstrijken.

De mokka zijn, in tegenstelling tot de Italiaanse café ervaring, een wat tragere gelegenheid. Je vult namelijk de basis met water en plaatst de filtermand erop met het koffiedik erin. Dit schroef je aan de bovenkant erop en plaatst de moka op directe hitte. Je wacht tot de stroperige koffie de bovenkant vult.  

Brazilië

Gebrouwen met een verdunde suikersiroop, is de koffie in Brazilië donker gebrand en zeer fijngemalen, wat zorgt voor een langzame extractie en een volle, bittere smaak. Bakkers zijn een veel voorkomende ontmoetingsplaats in Brazilië. Er zijn niet echt cafés , dus het is de plek waar je heen gaat om ontbijt, brood of melk te kopen om mee naar huis te nemen, en tegelijkertijd heb je de kans om een ​​beetje koffie te drinken aan de balie, een cafezinho. Het verandert veel van Rio tot São Paolo. In Rio is cafezinho meestal zwart en in São Paolo wordt het geserveerd met zeer hete melk.

Lees ook 6 Leuke feitjes over koffie!