Is het al tijd voor koffie? JA!

/
Wat doe je met oude koffiebonen?

Wat doe je met oude koffiebonen?

Jay Cece
20 juli 2023

Heb jij vaak oude koffiebonen over en weet je niet wat je ermee kunt doen? Dan ben je op deze pagina aan het goede adres. We zullen hieronder bespreken wat voor een creatieve dingen je allemaal kunt doen met je oude koffiebonen. Zo komen deze bonen toch nog van pas en voorkom je verspilling. Lees gauw verder!

Het bewaren van koffiebonen

Koffiebonen kunnen relatief snel hun versheid kwijtraken. In de open lucht raken gemalen koffiebonen namelijk hun versheid al kwijt na ongeveer 20 minuten en het is dan ook belangrijk dat je bonen niet zomaar open en bloot laat liggen. Zorg er tevens ook nog voor dat je ze niet in warmte of de zon laat liggen. Zo ben je verzekerd van verse bonen en zullen ze niet snel te oud worden. Eventueel kun je er zelfs voor kiezen om ze in te vriezen! Dit zorgt er namelijk voor dat het proces van ouder worden van de bonen vertraagd wordt.

De houdbaarheid van koffie

wat te doen met oude koffiebonen

Wanneer je naar onze tips luistert voor het bewaren van koffiebonen, zullen ze niet snel oud worden. In principe kan koffie namelijk jarenlang bewaard worden, tenzij de bonen gemalen zijn. Het is dan namelijk het verstandigste om ze te bewaren in een luchtdichte verpakking, zodat er geen zuurstof bij kan komen. Als dit namelijk wel het geval is, worden de gemalen koffiebonen na ongeveer 2 weken al oud.

Oude koffiebonen recyclen

Heb je onze tips nou niet opgevolgd of kwam je hier pas te laat achter? Dan vertellen we je hier wat je kunt doen. Wellicht de beste en meest duurzame manier van het hergebruiken van koffiebonen, is door ze te recyclen. Oude koffiebonen kunnen vaak nog voor allerlei dingen gebruikt worden die je wellicht helemaal niet zou verwachten.

Composteren

Een geweldige manier om koffiebonen te gebruiken, is door ze te composteren. Koffiebonen zijn rijk aan voedingsstoffen, zoals stikstof, kalium en calcium, die de bodem ten goede komen. Voeg de bonen toe aan je composthoop en ze zullen samen met ander organisch materiaal afbreken tot waardevolle compost voor je tuin.

Plantenmest

Een andere optie is om ze direct in de grond rond je planten te strooien. Dit zal niet alleen dienen als meststof, maar ook als een barrière voor slakken en andere ongewenste plagen die niet van koffiegeur houden.

Koffiescrub maken

Wil je je eigen natuurlijke lichaamsscrub maken? Combineer gemalen oude koffiebonen met een beetje olijfolie en suiker voor een heerlijke scrub. Je huid zal je dankbaar zijn! Hoewel dit wellicht geen populaire scrub is, werkt het hartstikke goed en zijn er dan ook steeds meer mensen fan van. Zo ben je én duurzaam bezig én heef je huid er plezier van.

koffiebonen recyclen

Geurverfrisser

Heb je ooit gemerkt dat sommige huizen altijd heerlijk ruiken? Dat kan te danken zijn aan een simpele truc: koffiebonen als geurverfrisser. Plaats je overblijfselen in een schaal en geniet van de subtiele koffiegeur die je huis vult. Deze geur is natuurlijk echter wel voor interpretatie vatbaar. De ene persoon zal de geurhartstikke lekker vinden ruiken, terwijl een ander de koffie maar vies vindt.

Lees ook:  Vietnamese koffie en hun rijke koffiecultuur

Gootsteen ontstoppen

Wist je al dat je zelfs je gootsteen kunt ontstoppen door middel van koffiebonen? Spoel wat oud koffiedik door je gootsteen, spoel het weg met kokend heet water en verbeter hiermee de afwatering. Overgebleven stukken zullen door de koffie meegetrokken worden en zo je gootsteen vrij maken. Let natuurlijk wel op dat je ook weer niet té veel koffiedik in je gootsteen giet zodat het nog verder verstopt raakt.

In de douche

Tot slot hebben we nog een ander optie. Hier zal ook niet iedereen fan van zijn, maar koffiebonen of koffiedik kan erg handig zijn bij het douchen! Koffie bevordert namelijk de glans van je haren.

Ben je nou geïnteresseerd in koffie? Lees dan ook onze blog over verse koffie thuis maken, of onze blog over de oorsprong van koffie.

Welkom bij 'ishetaltijdvoorkoffie.nl'. Het blogdomein waar u alles te weten komt over koffie.
© Is het al tijd voor Koffie 2024