De verschillende soorten koffie die er zijn

Koffie is een van de meest populaire dranken op de hele wereld. Miljoenen mensen drinken dan ook dagelijks een kopje koffie. Ondanks dat alle koffiesoorten van koffiebonen worden gemaakt, zijn er meerdere verschillende soorten koffie. Iedere soort koffie heeft weer zijn eigen smaak, sterkte of bereidingswijze. Wil je weten welke soorten koffie er allemaal zijn? En ben je benieuwd welke sterk zijn en welke juist niet? Dat en veel meer lees je allemaal in deze blog!

Wat zijn de meest sterke soorten koffie?

De meest sterke koffiesoorten zijn de varianten die de meeste koffie bevatten en waar weinig water aan toegevoegd is. Zo proef je de smaak van de koffie het sterkst. De sterke koffiesoorten bevatten vaak alleen koffiebonen en water, er zitten dus geen andere toevoegingen aan, zoals bijvoorbeeld melk of suiker. De koffiesoorten die het sterkst zijn, zullen we hieronder kort toelichten.

koffiesoorten

Espresso

Een espresso behoort tot een van de meest populaire koffiesoorten en wordt vaak gezien als de basis van alle koffiedranken. Een espresso is een klein kopje koffie met een sterke smaak en wordt bereid door warm water onder hoge druk te persen door fijn gemalen koffie. Tijdens dit proces ontstaat er een bruine crème laag bovenop de koffie dat komt door de combinatie van oliën, suikers en koolstofdioxide. Vaak is een espresso in één a twee slokken op. Omdat er bij espresso heel weinig water wordt gebruikt, proef je een sterke smaak van de koffiebonen. Een espresso bevat ongeveer 25 ml koffie, een dubbele espresso ongeveer 50 ml. Een dubbele espresso wordt ook wel een doppio genoemd.

koffiesoorten

Ristretto

Een ristretto is een koffiesoort dat nog sterker is dan een espresso. Dat betekent dat een ristretto nog minder water bevat, maar het bevat een hogere concentratie als het op smaak aan komt. Er wordt nog minder heet water door de gemalen koffie geperst, waardoor er een kleinere hoeveelheid geconcentreerde koffie ontstaat. Meestal is een ristretto ongeveer 15 tot 20 ml. Ben je een echte liefhebber van de smaak van koffie? Dan is een ristretto de juiste koffiesoort voor jou! Wil je meer weten over de smaken van de koffie soorten? Klik dan hier!

soorten koffie

Americano

Een andere sterke koffiesoort is een americano. Een americano bevat 2 keer zoveel water als een espresso. Een kopje americano is niet meer dan een espresso aangelengd met extra heet water, zodat de smaak minder sterk en minder bitter wordt. Het toevoegen van heet water aan een espresso zorgt er dan ook simpelweg voor dat de concentratie van de koffie minder wordt en er een mindere interne smaak aan de koffie zit.

Een leuk feitje over een de koffiesoort americano is dat de naam komt uit de Tweede Wereldoorlog. De Amerikaanse soldaten vonden de Italiaanse espresso namelijk te sterk en bitter, waardoor ze er zelf nog warm aan deden toevoegen en de koffiesoort americano ontstond.

koffie soorten

Lungo

Een lungo is eigenlijk het kopje koffie zoals wij hem kennen. De ouderswetse filterkoffie kun je nog het beste met de lungo vergelijken. De koffiesoorten lungo en americano worden vaak met elkaar vergeleken, maar verschillen wel degelijk van elkaar. Ondanks dat beide koffiesoorten minder sterk zijn dan een espresso, wordt er bij een lungo tijdens de bereiding meer water gebruikt. Dit in tegenstelling tot de americano, waarbij er na de bereiding heet water wordt toegevoegd. Doordat er bij de lungo tijdens de bereiding meer water wordt gebruikt, heeft deze vaak een iets rijkere smaak dan een americano.

Lees ook:  6 Leuke feitjes over koffie!

Wat zijn de meest zachte soorten koffie?

Er zijn ook veel mensen die niet houden van de sterke en bittere smaak van koffie, waardoor ze kiezen voor de verschillende soorten koffie met een zachtere smaak. Deze zachtere smaak aan de koffie wordt vaak veroorzaakt door de extra melk of suiker die eraan toegevoegd wordt. Door de melk zal de koffie minder bitter proeven, waardoor de smaak zachter wordt. De verhoudingen van koffie en melk zorgen voor de verschillen tussen deze koffiesoorten. Welke zachte koffiesoorten er allemaal zijn, zullen we hieronder kort toelichten.

koffiesoort

Espresso macchiato

Een espresso macchiato is de koffiesoort met de minste hoeveelheid melk. Een espresso macchiato is een espresso met 2 theelepels opgeschuimde melk die er boven op worden geschept. Door de melk wordt de espresso net wat minder sterk en de smaak zachter. Kom je ooit de koffiesoort piccolo latte tegen? Dit is ongeveer hetzelfde als een espresso macchiato, alleen wordt er dan een scheutje melk aan de espresso toegevoegd in plaats van opgeschuimde melk.

soorten koffie

Cappuccino

De cappuccino is misschien wel de bekendste koffiesoort met melk erin. Deze wordt, naast de lungo, het meeste gedronken in de horeca. Maar hoe is de cappuccino eigenlijk opgebouwd? Wij leggen het je uit. Een cappuccino bestaat uit een dubbele shot espresso, waar vervolgens opgeschuimde melk doorheen wordt geschonken. Het laatste beetje opgeschuimde melk wordt bovenop de cappuccino geschonken. Hierdoor wordt er een schuimlaag op de cappuccino gecreëerd. In de meeste gevallen is de melk die wordt opgeschuimd volle melk.

soorten koffie

Latte macchiato

Na de cappuccino wordt de latte macchiato ook veel gedronken. Een latte macchiato bestaat uit espresso en opgeschuimde melk. Door eerst de melk op te schuimen en vervolgens pas de espresso er overheen te schenken, ontstaan er meerdere lagen. Dit is typerend voor een latte macchiato. Daarom wordt een latte macchiato ook vaak in een doorzichtig glas geserveerd. In tegenstelling tot de cappuccino, waar de verhouding tussen de espresso, melk en melkschuim gelijk is, heeft de latte machiatto meer opgeschuimde melk. Dit maakt het een zachtere koffie dan de cappuccino.

koffiesoorten

Latte/koffie verkeerd

De ingrediënten van een koffie verkeerd zijn hetzelfde als bij de latte macchiato, het is alleen de bereidingswijze waarin ze verschillen. Waar bij een latte macchiato de melk eerst gaat, gaat bij een koffie verkeerd de espresso eerst. Daarnaast wordt er bij de koffiesoort koffie verkeerd ook geen opgeschuimde melk gebruikt, maar een simpele warme melk. Hierdoor wordt het een grote koffie met een grote hoeveelheid melk, waardoor het een van de zachtste koffiesoorten is.

koffiesoort

Cortado

Dit is een koffiesoort die waarschijnlijk niet veel mensen in Nederland kennen. De cortado is dan ook een Spaanse koffiesoort. De cortado lijkt op een kleine cappuccino, waar minder melk aan wordt toegevoegd. Hierdoor is een cortado qua smaak wel iets sterker dan een cappuccino, dit komt voornamelijk doordat er een dubbele espresso wordt gebruikt. Daarnaast wordt er bij de cortade ook geen opgeschuimde melk, maar warme welk aan de espresso toegevoegd. De melk wordt voornamelijk gebruikt om de sterke smaak van de koffie te verminderen.

koffiesoorten

Flat white

Een flat white is een koffiesoort die oorspronkelijk uit Nieuw- Zeeland en Australië komt. De flat white staat uit een dubbele espresso met warme melk en een kleine hoeveelheid opgeschuimde melk. Een flat white lijkt op een latte machiatto, maar omdat er minder melk wordt gebruikt om op te schuimen, heeft de flat white een sterke koffiesmaak. Het verschil tussen een flat white en een cappuccino is dat er bij een flat white een dubbele espresso wordt gebruikt in plaats van één.

Lees ook:  Oorsprong van koffie

Zoals je hierboven kunt lezen, zijn er heel wat verschillende koffiesoorten. Van hele sterke kopjes koffie tot kopjes koffie met een zachte smaak, voor ieder is er wel een geschikt koffiesoort te vinden. Daarnaast kun je bij iedere koffiesoort de smaak nog aanpassen met wat suiker of extra (koude) melk. Je kunt tenslotte altijd verse koffie thuis maken!