Is het al tijd voor koffie? JA!

/
De verschillende soorten koffie die er zijn

De verschillende soorten koffie die er zijn

Jay Cece
12 maart 2024

Koffie is een van de meest populaire dranken op de hele wereld. Miljoenen mensen drinken dan ook dagelijks een kopje koffie. Ondanks dat alle koffiesoorten van koffiebonen worden gemaakt, zijn er meerdere verschillende soorten koffie. Iedere soort koffie heeft weer zijn eigen smaak, sterkte of bereidingswijze. Wil je weten welke soorten koffie er allemaal zijn? En ben je benieuwd welke sterk zijn en welke juist niet? Dat en veel meer lees je allemaal in deze blog!

Wat zijn de 'traditionele' koffiesoorten?

Er zijn veel verschillende soorten koffie over de hele wereld verspreid, maar welke worden nu gezien als de traditionele koffiesoorten? Wij gaan ze even voor je op een rijtje zetten.

Koffie

Koffie

Veel beginnende drinkers die zullen als eerst een kopje koffie proberen. De eerste paar slokken worden vaak zwart gedronken, maar daarna voegen velen er suiker, melk of beide aan toe om de smaak wat minder heftig te maken. Voor de authentieke smaak moet je de koffie echter zwart blijven drinken. Koffie kan op veel verschillende manieren worden gemaakt, maar de meest gebruikte manier is zelf door middel van een filter. Op deze manier is het mogelijk om de koffie naar je eigen smaak te maken.

Espresso

Espresso

Een espresso behoort tot een van de meest populaire koffiesoorten en wordt vaak gezien als de basis van alle koffiedranken. Een espresso is een klein kopje koffie met een sterke smaak en wordt bereid door warm water onder hoge druk te persen door fijn gemalen koffie. Tijdens dit proces ontstaat er een bruine crème laag bovenop de koffie dat komt door de combinatie van oliën, suikers en koolstofdioxide. Vaak is een espresso in één a twee slokken op. Omdat er bij espresso heel weinig water wordt gebruikt, proef je een sterke smaak van de koffiebonen. Een espresso bevat ongeveer 25 ml koffie, een dubbele espresso ongeveer 50 ml. Een dubbele espresso wordt ook wel een Doppio genoemd.

Cappuccino

Cappuccino

De cappuccino is misschien wel de bekendste koffiesoort met melk erin. Deze wordt, naast de lungo, het meeste gedronken in de horeca. Maar hoe is de cappuccino eigenlijk opgebouwd? Wij leggen het je uit. Een cappuccino bestaat uit een dubbele shot espresso, waar vervolgens opgeschuimde melk doorheen wordt geschonken. Het laatste beetje opgeschuimde melk wordt bovenop de cappuccino geschonken. Hierdoor wordt er een schuimlaag op de cappuccino gecreëerd. In de meeste gevallen is de melk die wordt opgeschuimd volle melk.

Americano

Americano

Een andere sterke koffiesoort is een americano. Een americano bevat 2 keer zoveel water als een espresso. Een kopje americano is niet meer dan een espresso aangelengd met extra heet water, zodat de smaak minder sterk en minder bitter wordt. Het toevoegen van heet water aan een espresso zorgt er dan ook simpelweg voor dat de concentratie van de koffie minder wordt en er een mindere interne smaak aan de koffie zit.

Een leuk feitje over een de koffiesoort americano is dat de naam komt uit de Tweede Wereldoorlog. De Amerikaanse soldaten vonden de Italiaanse espresso namelijk te sterk en bitter, waardoor ze er zelf nog warm aan deden toevoegen en de koffiesoort americano ontstond.

Dopio

Dopio

Een dopio, oftewel een dubbele espresso is een variant op basis van een espresso. Net als bij een espresso wordt een dopio vaak snel geserveerd. Het is de ideale keuze voor mensen die niet genoeg hebben aan een espresso, maar wel een sterke drank willen drinken.

Lees ook:  Wat is een lungo?

Welke varianten worden vaak gedronken?

We hebben natuurlijk de 'traditionele' koffiesoorten voor je uitgelegd, maar er zijn er nog veel meer! Zo zijn er ook nog genoeg koffiesoorten die afgeleid zijn van de 'traditionele' koffiesoorten, maar minder bekend of minder gedronken worden. Als je nu eens genoeg hebt van de standaard dingen of gewoon iets nieuws wilt proberen kan je altijd een van deze gaan proberen!

Lungo

Lungo

Een lungo is eigenlijk het kopje koffie zoals wij hem kennen. De ouderswetse filterkoffie kun je nog het beste met de lungo vergelijken. De koffiesoorten lungo en americano worden vaak met elkaar vergeleken, maar verschillen wel degelijk van elkaar. Ondanks dat beide koffiesoorten minder sterk zijn dan een espresso, wordt er bij een lungo tijdens de bereiding meer water gebruikt. Dit in tegenstelling tot de americano, waarbij er na de bereiding heet water wordt toegevoegd. Doordat er bij de lungo tijdens de bereiding meer water wordt gebruikt, heeft deze vaak een iets rijkere smaak dan een americano.

RIstretto

Ristretto

Een ristretto is een koffiesoort dat nog sterker is dan een espresso. Dat betekent dat een ristretto nog minder water bevat, maar het bevat een hogere concentratie als het op smaak aan komt. Er wordt nog minder heet water door de gemalen koffie geperst, waardoor er een kleinere hoeveelheid geconcentreerde koffie ontstaat. Meestal is een ristretto ongeveer 15 tot 20 ml. Ben je een echte liefhebber van de smaak van koffie? Dan is een ristretto de juiste koffiesoort voor jou! Wil je meer weten over de smaken van de koffie soorten? Klik dan hier!

Espresso macchiato

Espresso macchiato

Een espresso macchiato is de koffiesoort met de minste hoeveelheid melk. Een espresso macchiato is een espresso met 2 theelepels opgeschuimde melk die er boven op worden geschept. Door de melk wordt de espresso net wat minder sterk en de smaak zachter. Kom je ooit de koffiesoort piccolo latte tegen? Dit is ongeveer hetzelfde als een espresso macchiato, alleen wordt er dan een scheutje melk aan de espresso toegevoegd in plaats van opgeschuimde melk.

Latte macchiato

Latte macchiato

Na de cappuccino wordt de latte macchiato ook veel gedronken. Een latte macchiato bestaat uit espresso en opgeschuimde melk. Door eerst de melk op te schuimen en vervolgens pas de espresso er overheen te schenken, ontstaan er meerdere lagen. Dit is typerend voor een latte macchiato. Daarom wordt een latte macchiato ook vaak in een doorzichtig glas geserveerd. In tegenstelling tot de cappuccino, waar de verhouding tussen de espresso, melk en melkschuim gelijk is, heeft de latte machiatto meer opgeschuimde melk. Dit maakt het een zachtere koffie dan de cappuccino.

Latte/ koffie verkeerd

Latte/koffie verkeerd

De ingrediënten van een koffie verkeerd zijn hetzelfde als bij de latte macchiato, het is alleen de bereidingswijze waarin ze verschillen. Waar bij een latte macchiato de melk eerst gaat, gaat bij een koffie verkeerd de espresso eerst. Daarnaast wordt er bij de koffiesoort koffie verkeerd ook geen opgeschuimde melk gebruikt, maar een simpele warme melk. Hierdoor wordt het een grote koffie met een grote hoeveelheid melk, waardoor het een van de zachtste koffiesoorten is.

Cortado

Cortado

Dit is een koffiesoort die waarschijnlijk niet veel mensen in Nederland kennen. De cortado is dan ook een Spaanse koffiesoort. De cortado lijkt op een kleine cappuccino, waar minder melk aan wordt toegevoegd. Hierdoor is een cortado qua smaak wel iets sterker dan een cappuccino, dit komt voornamelijk doordat er een dubbele espresso wordt gebruikt. Daarnaast wordt er bij de cortade ook geen opgeschuimde melk, maar warme welk aan de espresso toegevoegd. De melk wordt voornamelijk gebruikt om de sterke smaak van de koffie te verminderen.

Flat white

Flat white

Een flat white is een koffiesoort die oorspronkelijk uit Nieuw- Zeeland en Australië komt. De flat white staat uit een dubbele espresso met warme melk en een kleine hoeveelheid opgeschuimde melk. Een flat white lijkt op een latte machiatto, maar omdat er minder melk wordt gebruikt om op te schuimen, heeft de flat white een sterke koffiesmaak. Het verschil tussen een flat white en een cappuccino is dat er bij een flat white een dubbele espresso wordt gebruikt in plaats van één.

Mocha

Mocha

Mocha is een variant van koffie die vaker gedronken wordt in de winter. Bij deze drank wordt er een combinatie gelegd tussen espresso en chocolade. Tijdens het maken van deze drank wordt een shot espresso gemengd met warme melk, cacaopoeder en vaak slagroom bovenop. De chocoladesmaak voegt extra smaak hieraan toe, waardoor mocha een favoriet is geworden onder de liefhebbers van chocolade en koffie.

Affogato

Affogato

Affogato is niet echt een variant op een kopje koffie, maar er wordt wel espresso in verwerkt. Zo wordt dit vaak geserveerd als een dessert. Bij dit gerecht wordt er een bolletje vanille-ijs verdronken in een espresso. Door middel van de warme kop espresso smelt het ijs langzaam weg en komt er een goede mix van warme en koude smaken. In veel gevallen wordt dit gerecht geserveerd met een bolletje vanille-ijs, maar het is ook mogelijk om te experimenteren met verschillende smaken ijs zoals chocolade, karamel of hazelnoot.

Frappé

Frappé

Frappé is een van de koffie soorten die wordt meestal gedronken in de zomer. De basis van een frappé bestaat meestal uit oploskoffie die wordt gemengd met suiker, melk en ijsblokjes. Het drankje kan op verschillende manieren worden gepersonaliseerd. Zo is het mogelijk om hier nog een scheutje vanille siroop of chocolade siroop toe te voegen voor extra smaak, maar je kan er ook slagroom bij toevoegen.

Irish coffee

Irish coffee

Irish coffee is meest bekende soorten koffie met alcohol. Een Irish coffee wordt gemaakt met koffie, Ierse whisky, suiker en slagroom. Het is een perfect drankje op een koude dag of na een flinke maaltijd als afzakkertje. Een Irish coffee wordt vaak gezien als een dessertdrankje, maar je kan het op elk moment van de dag drinken. Zo wordt deze drank altijd in een warm glas geserveerd om te zorgen dat het goed warm blijft, maar ook omdat warmte de geur van whisky meer naar voren laat komen.

Lees ook:  Oorsprong van koffie

Zoals je hierboven kunt lezen, zijn er heel wat verschillende koffiesoorten. Van hele sterke kopjes koffie tot kopjes koffie met een zachte smaak, voor ieder is er wel een geschikt koffiesoort te vinden. Daarnaast kun je bij iedere koffiesoort de smaak nog aanpassen met wat suiker of extra (koude) melk. Je kunt tenslotte altijd verse koffie thuis maken!

Welkom bij 'ishetaltijdvoorkoffie.nl'. Het blogdomein waar u alles te weten komt over koffie.
Sitemap
© Is het al tijd voor Koffie 2024