Is het al tijd voor koffie? JA!

/
Wat is een dubbele espresso?

Wat is een dubbele espresso?

Jay Cece
17 januari 2024

In de wereld van koffie neemt de dubbele espresso een bijzondere plek in. Het is niet voor niets wellicht een van de meest populaire koffiedrankjes! Met zijn krachtige smaak en geconcentreerde karakter is de dubbele espresso geliefd bij koffieliefhebbers. Laten we eens dieper ingaan op wat een dubbele espresso eigenlijk is, hoe je het herkent, hoe je het maakt en welke andere benamingen en koffiesoorten hierbij relevant zijn! Zo weet jij na het lezen van deze blog ook alles over de dubbele espresso.

Wat is een espresso?

Voordat we je alles vertellen over de dubbele espresso, is het belangrijk om te begrijpen wat een espresso überhaupt is. Espresso is een specifieke bereidingswijze van koffie, waarbij heet water onder hoge druk door fijn gemalen koffiebonen wordt geperst. Het resultaat is een geconcentreerde, kleine hoeveelheid koffie met een rijke en sterke smaak, met een soort goudbruine schuimlaag aan de bovenkant.

dubbele espresso

De oorsprong van espresso gaat terug naar Italië, waar het aan het begin van de 20e eeuw populair werd. Het woord espresso komt van het Italiaanse werkwoord "esprimere," wat uitdrukken betekent, en verwijst naar de snelheid waarmee deze koffie wordt bereid. De populariteit van de espresso nam met name in de jaren 50 en 60 toe in Italië. Tegenwoordig zijn ze echter niet meer weg te denken uit Europa en kun je ze overal wel vinden!

Hoe herken je het?

Een kenmerkend aspect van espresso is de kleine hoeveelheid drank die wordt geproduceerd, meestal ongeveer 30 ml voor één espresso. Het wordt geserveerd in kleine kopjes, waaraan ze ook direct te herkennen zijn. De schuimlaag bovenop de espresso laat zien dat het vers en van hoge kwaliteit is. Het heeft een rijke, hazelnootkleurige textuur en blijft slechts kort goed, wat bijdraagt aan de beleving van het drinken van espresso. Het is dus belangrijk dat espresso niet lang bewaard wordt, maar direct gedronken wordt! Zo geniet je optimaal van het heerlijke kopje.

Hoe maak je een dubbele espresso?

Een dubbele espresso, is simpelweg een verdubbeling van de hoeveelheid koffie ten opzichte van een enkele espresso. Het wordt bereid met dezelfde methode, maar met een dubbele portie gemalen koffie. De hoeveelheid water blijft over het algemeen hetzelfde, waardoor de dubbele espresso een nóg intensere smaak krijgt dan de reguliere espresso

Om een perfecte dubbele espresso te maken, is het van groot belang om hoogwaardige koffiebonen te gebruiken en vers gemalen koffie te hebben. Barista's beschouwen het drankje vaak als een uitdaging omdat het wellicht de lastigste koffie is om perfect te maken! Er is een duidelijke balans van de ingrediënten nodig, maar het moet ook weer niet té sterk zijn. Het maken van een dubbele espresso is dus nog lang niet zo simpel als het klinkt, zeker als je ervoor kiest om je koffiebonen zelf te branden.

wat is een dubbele espresso

Andere benamingen

Terwijl de term dubbele espresso veelal wordt gebruikt, zijn er ook andere benamingen die in verschillende delen van de wereld worden gehanteerd. Zo wordt het in Spanje bijvoorbeeld aangeduid als "café doble," terwijl het in Frankrijk bekend staat als "double express." Deze variaties in benaming weerspiegelen de rijke diversiteit en internationale populariteit van deze krachtige koffiedrank.

Lees ook:  Kan je hoofdpijn krijgen van koffie?

De andere meest bekende en gebruikelijke benaming , is toch wel “doppio”. Dit is de benaming die men in het land van origine, Italië, gebruikt. Je zou dit dus wel kunnen zien als de échte naam van de dubbele espresso, die we misschien ook wel in Nederland zouden moeten gebruiken. In sommige barista’s vind je de dubbele espresso ook onder deze naam.

Andere koffiesoorten

Er zijn verder nog talloze andere koffiesoorten voor iedere liefhebber. Van de zachte cappuccino tot de sterke americano, de wereld van koffie biedt een breed scala aan opties. Sommige koffievarianten worden bereid met melk, zoals de latte en macchiato. Andere soorten richten zich juist op de puurheid van koffie, zoals de zwarte koffie of filterkoffie. Lees hier meer over de verschillende soorten koffie die er zijn.

Al met al zijn er dus veel koffievariaties, voor een ieder wat wils. De (dubbele) espresso is tegenwoordig een van de meest populaire koffiedranken die er te vinden is, en dit is niet voor niets! Hopelijk weet je na het lezen van deze blog alles over de dubbele espresso en waar het vandaan komt.

Welkom bij 'ishetaltijdvoorkoffie.nl'. Het blogdomein waar u alles te weten komt over koffie.
Sitemap
© Is het al tijd voor Koffie 2024