Is het al tijd voor koffie? JA!

/
Werking van cafeïne op je lichaam

Werking van cafeïne op je lichaam

Jay Cece
8 december 2022

Wij van ishetaltijdvoorkoffie.nl houden natuurlijk van een goede kop dampende koffie. Of het in de ochtend is bij het ontbijt, of in de pauze tijdens een praatje met collega’s. Deze keer willen we echter een keer er bij stil staan wat de belangrijkste stof in koffie, beter bekend als cafeïne, doet met ons lichaam. Voor de eerlijkheid hebben we zowel plus- als minpunten voor je verzameld.

Wat is cafeïne?

Zoals we al zeiden is een belangrijk bestanddeel cafeïne. Naast koffie kun je cafeïne ook vinden in de meeste theesoorten en cacaobonen. Hoewel je het niet verwacht, is cafeïne eigenlijk wit. In het geval van thee wordt cafeïne ook wel theïne genoemd.

cafeïne werking

De voordelen van cafeïne

Omdat we fan zijn van koffie beginnen we natuurlijk met de positieve eigenschappen. Cafeïne werkt stimuleren en zorgt ervoor dat je meer energie ervaart. Dit is waarschijnlijk de reden waarom jij ’s ochtends niet snel genoeg je koffie kunt drinken. Tegenwoordig maken sporters ook graag gebruik van cafeïne, al is dat dan niet in de vorm van koffie. Het is namelijk een stof die ook wordt toegevoegd aan voedingssupplementen zoals pre-workouts en fatburners. Deze geven je namelijk dat extra zetje om optimaal te presteren tijdens de sportsessie. Daarnaast maakt het je alerter. Heb je een intensieve meeting of opdracht op de planning? Dan kan een kop koffie je net de boost geven die je nodig hebt.

Daarnaast zorgt cafeïne voor iets meer vetverbranding. Je lichaam lijkt lichtelijk iets meer vetzuren te verbruiken, waardoor deze vetten eerder worden omgezet in energie. Het kan een duwtje in de rug zijn als je gewicht wilt verliezen, maar het is maar een klein onderdeel van een afvalproces.

Negatieve werkingen op je lichaam

De cafeïne die je inneemt, neem je op via de maag. Het duurt drie kwartier voordat je de effecten van cafeïne merkt. Wanneer je gevoelig bent voor cafeïne, raden we je aan om het aantallen kopjes koffie en energiedrankjes te beperken. Je kunt er namelijk ook hoofdpijn van krijgen of prikkelbaar worden. Wanneer je ’s avonds nog cafeïne inneemt in een hotel in Valkenburg, kan het ook voorkomen dat je je rusteloos voelt en minder snel in slaap kunt komen. Wil je meer weten over de beste koffiesoorten? Check ze hier!

Lees ook:  De verschillende soorten koffie die er zijn
Welkom bij 'ishetaltijdvoorkoffie.nl'. Het blogdomein waar u alles te weten komt over koffie.
Sitemap
© Is het al tijd voor Koffie 2024