De verschillende soorten koffie die er zijn

Iedereen drinkt zijn koffie anders, de een drinkt alleen maar espresso terwijl de ander echt alleen maar een cappuccino weg krijgt. Het verschilt per persoon, maar er zijn zoveel meer manieren om je koffie te drinken. In deze blog gaan we je alles vertellen over de verschillende soorten koffie die er zijn.

De verschillende soorten koffie met alleen water

Eigenlijk is iedere koffie die in deze blog besproken wordt gebaseerd op espresso, want dat is de basis van koffie. De drank die gemaakt wordt van de koffiebonen is espresso. Maar met water kan dit worden verholpen.

  • Espresso: Een espresso is een klein kopje koffie met een sterke smaak. Vaak is een espresso in één a twee slokken op. Omdat er bij espresso heel weinig water aan toe, proef je ook veel sterker de smaak vanuit de koffiebonen. Een espresso bevat ongeveer 25 ml koffie, een dubbele espresso ongeveer 50 ml. Een dubbele espresso wordt ook wel doppio genoemd.
  • Ristretto: Een ristretto is nog sterker dan een espresso. Dat betekent dat een ristretto nog minder water bevat, maar het bevat een hogere concentratie als het op smaak aan komt.
  • Americano: Een americano bevat 2x zoveel water als een espresso. Een kopje americano is niet meer dan een espresso aangelengd met extra heet water, zodat de smaak minder sterk en minder bitter wordt.
  • Lungo: Een lungo is eigenlijk het kopje koffie zoals wij hem kennen. De ouderswetse filterkoffie kun je nog het beste met de lungo vergelijken. De lungo heeft meer smaak doordat het water door de gemalen koffie loopt. Hierdoor kan het water de smaak van de koffiebonen opnemen. Hierdoor is een lungo veel smaakvoller dan de americano.

De verschillende soorten met melk

Normale koffie of espresso wordt vaak zwart gedronken, dus zonder melk en zonder suiker. Maar er zijn ook veel koffiesoorten waarbij al melk erbij inbegrepen zit. Door de melk zal je minder bitterheid van de koffie proeven, waardoor de smaak zachter wordt. De verhoudingen zorgen voor de verschillen tussen deze koffiesoorten.

  • Espresso macchiato: Dit is de koffiesoort met de minste hoeveelheid melk. Een espresso macchiato is een espresso met 2 theelepels opgeschuimde melk die er boven op worden geschept. Door de melk wordt de espresso net wat minder sterk en wat zachter qua smaak.
  • Cappuccino: de cappuccino is misschien wel de bekendste koffiesoort met melk erin. Deze wordt naast de lungo het meeste gedronken in de horeca. Maar hoe is de cappuccino eigenlijk opgebouwd? Wij leggen het je uit. Een cappuccino bestaat uit een dubbele shot espresso, waar vervolgens opgeschuimde melk doorheen wordt geschonken. Het laatste beetje opgeschuimde melk wordt bovenop de cappuccino geschonken. Hierdoor wordt er een schuimlaag op de cappuccino gecreëerd.
  • Latte macchiato: Na de cappuccino wordt de latte macchiato ook veel gedronken. Een latte macchiat bestaat uit espresso en opgeschuimde melk. Door eerst de melk op te schuimen en vervolgens pas de espresso er overheen te schenken, ontstaan er meerdere lagen. Dit is typerend voor een latte macchiato. Daarom wordt een latte macchiato ook vaak in een doorzichtig glas geserveerd.
  • Latte/koffie verkeerd: De ingredienten van de latte zijn hetzelfde als bij de latte macchiato, het is alleen de manier van opbouwen waarin ze verschillen. Waar bij de latte macchiato de melk eerst gaat, gaat bij de latte de espresso eerst. Om vervolgens de opgeschuimde melk er overheen te serveren.
  • Cortado; Dit is een koffiesoort wat waarschijnlijk niet veel mensen kennen. Maar eigenlijk is het een kleine cappuccino, waar minder melk aan wordt toegevoegd. Hierdoor is een cortado qua smaak wel iets sterker dan een cappuccino.
  • Flat white: het lijkt op een cappuccino, maar de melk is dunner dan bij een cappuccino. Daardoor is de smaak ook sterker dan een cappuccino.

Zo zie je maar dat er genoeg verschillende soorten koffies zijn die je kunt drinken. Tuurlijk kun je de smaak altijd nog aanpassen met melk en suiker. En je kunt altijd verse koffie thuis maken!