Is het al tijd voor koffie? JA!

Tijd voor koffie
/
Koffie voor je work-out: goed idee of niet?

Koffie voor je work-out: goed idee of niet?

Jay Cece
3 maart 2023

Je bent je klaar aan het maken voor je work-out en vraagt je af of het tijd is voor koffie. Helemaal geen vreemde vraag. Koffie kan gedronken worden op verschillende momenten gedurende de dag. Sommige drinken zelfs meerdere kopjes koffie per dag. Maar is voor het sporten het goede moment? In deze blog lees je of het een goed idee is om voor het sporten koffie te drinken.

Koffie als pre work-out

Je hebt een gepersonaliseerd fitness voedingsschema ontvangen, zodat je alles op alles kunt zetten om aan de beste versie van jezelf te werken. Onderdeel van het voedingsschema is adequate voedingsstoffen inbrengen, door middel van eten en drinken. Verder mag een goed trainingsschema niet ontbreken om er alles uit te halen. Na een dag werken, mis je soms toch net wat energie tijdens zo’n training. Je bent geen voorstander van poeders of andere supplementen, waardoor koffie een prima oplossing lijkt te zijn.

koffie voor work-out

Voordelen van koffie voor je work-out

Koffie is inderdaad een goede oplossing wanneer je een boost nodig hebt tijdens het trainen. Het is veilig gesteld om vijf mg cafeïne per lichaamsgewicht te gebruiken (één kopje koffie bevat ongeveer 100 mg cafeïne). Heb je echt een energie boost nodig? Kies dan voor een Doppio espresso. Maar wat zijn de voordelen van koffie bij het sporten?

Betere focus

Cafeïne is een stimulerend middel dat bedraagt aan meer alertheid, betere concentratie en verminderde vermoeidheid. En dat is ook een van de redenen waarom velen een pre work-out booster gebruiken. Koffie is daar echter een goedkoper en beter alternatief daarvoor.

Betere bloedsomloop

Een kopje koffie heeft een positief effect op jouw bloedsomloop. Het voordeel van een betere bloedcirculatie is dat je meer zuurstof tot je beschikking hebt. Wanneer je koffie drinkt voor je work-out, zou je lichaam meer vet verbranden en minder glycogeen: alleen maar bevorderend voor je sportprestaties.

Verminderde spierpijn

Uit onderzoek is gebleken dat diegene die voor hun work-out koffie dronken, minder kans hadden op pijnlijke spierpijn. Minder spierpijn betekent dat je niet de volgende dag thuis hoeft te blijven om extra te herstellen, maar weer terug de sportschool in kan gaan. Let er wel op, dat dit niet betekent dat je nooit een rustdag hoeft te nemen wanneer je koffie drinkt voor het sporten. Een goede nacht rust blijft essentieel voor je lichaam om tot rust te komen, maar ook overdag is het goed om je lichaam de tijd te geven en een rustdag onderdeel te maken van je fitness voedingsschema. Luister goed naar jouw lichaam.

Wil je meer weten over de werking van cafeïne? Lees dan snel verder. Als je zelf koffie wilt kunnen branden, lees dan deze blog!

Over de hele wereld worden dagelijks talloze kopjes koffiegedronken. Koffie komt oorspronkelijk uit Ethiopië en werd al snel verhandeld en gedistribueerd over de hele wereld, waar zich al snel unieke regionale koffie rituelen en tradities zich ontwikkelden. Het kan lang en langzaam zijn, zoals de urenlange koffieceremonies van Ethiopië. Hierbij worden koffiebonen via een pot van aarde gebrouwen in een kopje. Het kan ook ultrasnel zijn, zoals in Italië, waarbij de hele dag talloze kleine espresso aan de bar wordt gedronken. In deze blog gaan we het hebben over gekke koffie rituelen over de wereld.

Zweden

In Zweden hebben ze zelf een naam gegeven aan hun koffie ritueel, namelijk “FIKA”. Ze vinden in Zweden dat koffie een klein, langzaam moment moet zijn. De betekenis van FIKA kun je hier vinden, maar buiten de betekenis van FIKA vinden Zweden vooral dat FIKA een onderbreking moet zijn van de routine, een rust moment. Naast de betekenis van FIKA is FIKA een moment waarop mensen samenkomen en gezellig de tijd nemen om gezamenlijk van een kop koffie te genieten.

Turkije

In Turkije doen ze het anders, ze hebben een kleine koperen pot dat cezve wordt genoemd. Dit is bepalend voor Turkse koffie. Het draait namelijk om het brouwproces waarbij zeer fijngemalen koffiebonen met water in de pot boven een open vlam wordt verwarmd. Deze koffie wordt vervolgens ongefilterd geserveerd, vaak samen met snoep.

Maleisië

In Maleisië hebben ze kopitiam, dat zich vertaald naar ‘koffie winkel’. Deze locaties zijn de hele dag geopend en serveren ontbijt (over ontbijt diëten lees je hier meer), lunch en diner plus een selectie van koffiestijlen op basis van zwarte koffiebonen. Je ziet hele families dagelijks samenkomen bij dezelfde kopitiam om te kunnen genieten van de lokale lekkernijen en de beste koffie.

De Maleisische koffie is al overgekomen naar Europa en Amerika en is al erg in de smaak gevallen van veel koffie liefhebbers die overgegaan zijn naar de Maleisische Kopi boon.

betekenis van fika

Italië

Koffie accentueert het ritme van elke dag in Italië. Meestal beginnend met een ochtendbrouwsel dat thuis wordt gemaakt in de beroemde mokapot van het land. Gevolgd door een espresso of drie in een café (in het Italiaans een bar genoemd. Café betekent 'koffie' en is het woord dat wordt gebruikt om een ​​espresso te bestellen) naarmate de uren verstrijken.

De mokka zijn, in tegenstelling tot de Italiaanse café ervaring, een wat tragere gelegenheid. Je vult namelijk de basis met water en plaatst de filtermand erop met het koffiedik erin. Dit schroef je aan de bovenkant erop en plaatst de moka op directe hitte. Je wacht tot de stroperige koffie de bovenkant vult.  

Brazilië

Gebrouwen met een verdunde suikersiroop, is de koffie in Brazilië donker gebrand en zeer fijngemalen, wat zorgt voor een langzame extractie en een volle, bittere smaak. Bakkers zijn een veel voorkomende ontmoetingsplaats in Brazilië. Er zijn niet echt cafés , dus het is de plek waar je heen gaat om ontbijt, brood of melk te kopen om mee naar huis te nemen, en tegelijkertijd heb je de kans om een ​​beetje koffie te drinken aan de balie, een cafezinho. Het verandert veel van Rio tot São Paolo. In Rio is cafezinho meestal zwart en in São Paolo wordt het geserveerd met zeer hete melk.

Lees ook 6 Leuke feitjes over koffie!

Benieuwd naar de geschiedenis van Vietnamese koffie en hun koffiecultuur? Klik dan hier op de link!

Hoewel koffie de op één na populairste drank ter wereld is, na water, merken veel mensen dat ze deze heerlijke drank drinken zonder er al te veel van af te weten. De volgende keer dat je jezelf een warme kop koffie inschenkt, neem dan een paar minuten de tijd om na te denken over de oorsprong van koffie en hoe deze verband kan houden met je leven. Meer weten over koffie? Is het al tijd voor koffie deelt vandaag  leuke feitjes over koffie!

1. Nederland drinkt de meeste koffie

Volgens een onderzoek uit 2020 zou Nederland met maar liefst 8,3 kilogram de meeste koffiecups per hoofd van de bevolking consumeren! We werden gevolgd door Finland met 7,8 en Zweden met 7,6.

2. Je kunt geiten bedanken voor koffie

Wist je dat geiten de reden waren waarom koffie werd uitgevonden? Volgens de legende merkten Ethiopische boeren in de 9e eeuw de manier waarop hun geiten dansten toen ze de koffieplant aten. Een plaatselijke monnik besloot het eens te proberen en realiseerde zich dat de drank hem 's nachts wakker hield en zo werd koffie geboren.

Lees hier meer over Oorsprong van koffie

3. Op koffie stond ooit de doodstraf!

Tijdens het Ottomaanse rijk van de 17e eeuw geloofde men dat koffie geestverruimende effecten had. De heerser van deze periode geloofde dat het een soort verdovend middel was en verbood het van openbare consumptie.

koffiecups nespresso cups

4. Waarom mensen expresso en espresso verwarren

De juiste uitspraak van "espresso" is een eeuwenoud argument dat koffieliefhebbers al jaren hebben! Maar het blijkt dat degenen die het een "expresso" noemen, niet helemaal ongelijk hebben.

De Italiaanse term espresso betekent "uitgedrukt" of "uitgeperst". Dit komt omdat espresso's worden gemaakt door zeer heet water onder hoge druk door fijngemalen koffiebonen te persen. Dus hoewel de juiste uitspraak ES-presso is, kun je zien waar mensen vandaan komen.

Naast espresso hebben we nu ook nog eens nespresso cups, om de verwarring nog groter te maken!

5. Melk houdt je koffie langer warm

Koffie blijft 20% langer warm als je melk toevoegt.

6. Koffie helpt je langer leven

Dit is misschien nog wel onze favoriet.

Dankzij het feit dat het boordevol antioxidanten zit, blijft koffie een van de gezondste dranken ter wereld.

Natuurlijk, als je ervoor kiest om melk en suiker aan toe te voegen, kan deze gezondheidsfactor worden beïnvloed, maar verder kan koffie, wanneer het wordt geconsumeerd als onderdeel van een gezond, uitgebalanceerd dieet en een gezonde levensstijl, mensen helpen langer en gelukkiger te leven.

Meer blogs lezen? Lees dan De effecten van koffie en alcohol.

Koffie is het favoriete drankje van veel Nederlanders en Belgen. Elke dag drinkt men alleen al in Nederland al 6,5 miljoen liter koffie. Als dit berekend wordt per jaar, dan drinkt een Nederland gemiddeld 150 liter koffie per jaar. Er is wel een groot verschil vergeleken vroeger en nu. Vroeger betaalde je voor kopje koffie een hele hoge prijs. Dit komt, doordat koffie een exotisch product was.

Koffieplant

De koffieplant is rond de tiende á elfde eeuw ontdekt. Dit gebeurde in Ethiopië. Nadat koffie in Ethiopië gedronken werd, is het in de vijftiende eeuw verspreid naar Jemen, waar de koffieplant ook groeide. In de zestiende eeuw werd de koffie verspreid naar Perzië, Egypte, Syrië en Turkije.

Europa

In de zeventiende eeuw importeerden Europeanen de koffiebonen. De koffiebonen werden geïmporteerd vanuit Arabië. Voordat koffie bekend werd in Europa, ontstonden in de eerste landen al “qaveh khaneh”, ook wel koffiehuizen. In 1615 werd het eerste koffiehuis in Europa opgericht. Dit vond plaats in Venetië. Na het eerste koffiehuis ontstonden er ook koffiehuizen in Engeland, Oostenrijk, Frankrijk en Duitsland. Pas vele jaren later in 1663 opende het eerste koffiehuis in Nederland. Dit vond plaats in Amsterdam. Al gauw opende er ook een koffiehuis in Den Haag. Koffie werd steeds bekender en daarom nam de vraag naar koffie toe.

Nederland

Nederland heeft een groot aandeel in het succes van koffie. De Nederlanders slaagden er in de tweede helft van de zeventiende eeuw in om de zaden van de koffieplant te verzamelen. Eenmaal deze zaden verzameld te hebben, werden ze naar Indonesië verscheept. Op het eiland Java ontstonden er grote koffieplantages. Later werden deze plantages ook verspreid naar de eilanden Sumatra en Celebes.

Vandaag de dag

Koffie is iets wat niet meer weg te denken is uit de meeste huishoudens. Koffie wordt genuttigd op basis van water en gedroogde en gebrande pitten. Deze pitten zijn afkomstig van de koffieplant. Koffie bevat het stimulerende stof cafeïne. Ondanks dit stimulerende stofje, drinkt men koffie op elk moment van de dag. Er bestaat vandaag de dag ook koffie zonder cafeïne. Hierdoor drinkt men koffie ook prima voor het slapen gaan. Er zijn veel verschillende soorten koffie te krijgen. Ondanks de vele soorten zijn de verschillende delicatessen online te bestellen. Hierdoor kan je een duidelijk beeld krijgen van de verschillende koffies. Vandaag de dag zijn er ook veel verschillende koffiemachines op de markt te vinden. Zo zijn er machines waarbij er een koffiefilter aanwezig moet zijn. Om een natuurlijkere smaak te krijgen, zijn er ook koffiemachines op de markt, waarbij de koffie wordt gemaakt van echte koffiebonen.

De Sociale Aspecten van Koffie

Koffie is niet alleen een drankje; het is ook een sociaal bindmiddel dat mensen samenbrengt. In veel culturen is het gebruikelijk om samen koffie te drinken, of het nu gaat om een gezellig gesprek met vrienden, een zakelijke bespreking of een ontspannen moment voor jezelf. Koffiecafés fungeren als ontmoetingsplekken waar mensen ideeën uitwisselen, creativiteit stimuleren en zelfs vriendschappen sluiten. Het ritueel van samen koffie zetten of drinken kan ook een gevoel van verbondenheid creëren, waardoor het meer is dan alleen een cafeïnehoudend drankje; het wordt een ervaring die mensen verbindt en herinneringen creëert.


Koffie: Een Wereld van Ontdekkingen

Kortom, koffie biedt niet alleen een heerlijke smaak en stimulerende effecten, maar opent ook de deur naar een wereld van ontdekkingen en verbindingen. Of je nu geniet van een eenvoudige kop filterkoffie thuis of jezelf verwent met een luxe espresso in je favoriete café, elke slok vertelt een verhaal. Dus laat je inspireren door de veelzijdigheid van koffie en ontdek nieuwe smaken, bereidingsmethoden en sociale ervaringen die dit geliefde drankje met zich meebrengt. Proost op al die mooie momenten die we samen kunnen beleven met een kopje koffie in de hand!

Meer koffiegerelateerde blogs lezen? Lees dan De effecten van koffie en alcohol.

Over de hele wereld groeien wel 60 verschillende soorten koffie. Dat wil echter nog niet zeggen dat alle soorten koffie drinkbaar zijn. In totaal zijn de koffiebonen die drinkbaar zijn onder te verdelen in 3 soorten. Daarvan worden er maar 2 gebruikt voor consumptie. De Arabica en de Robusta.

Wat zijn de verschillen tussen Arabica en Robusta koffie?

De Coffea robusta

Robusta coffee beans

De Coffea Robusta is een koffiesoort uit het geslacht Coffea. Samen met de Coffea Arabica, is dit de meest gedronken koffiesoort ter wereld.

De plant

De Coffea Robusta blijft groen van kleur en behoort tot de familie van Rubiaceae en genus Coffea.

De plant groeit op 600 meter boven het zeeniveau en kan goed tegen hitte en vocht. Dat maakt de plant zeer geschikt om te verbouwen in warme en tropische gebieden. De plant groeit voornamelijk in Zuid-Amerika. De boon die de Coffea Robusta is zo populair dat het maarliefst 33% van de hele koffiemarkt vertegenwoordigd.

De smaak van robusta

Deze plant wordt verbouwd voor de rijke en intense smaken die uitermate geschikt zijn voor espresso. Het smaakprofiel van koffiebonen wordt beïnvloed door het cafeïne gehalte. Dat is bij de Robusta vrij hoog. Hoe hoger de koffieplant groeit hoe minder cafeïne er in de boon zit. De Arabica groeit een stuk hoger en bevat minder cafeïne. De Robusta heeft een goede weerstand en daarom ook een stevige smaak.

De Coffea Arabica

Arabica vertegenwoordigd het grootste gedeelte van de wereldwijde koffiemarkt met zo’n 70%. Deze koffieplanr groeit op grote hoogtes van gemiddeld 1500 boven het zeeniveau. Koffieplanten maken cafeïne aan om zichzelf te beschermen tegen ziektes en parasieten. Op grote hoogtes komen er minder parasieten voor en heeft de plant geen behoefte aan een hogere weerstand. Daarom is het cafeïnegehalte van de Arabica lager dan die van de Robusta.

De plant

De Coffea Arabica plant

De Coffea Arabica groeit voornamelijk in Midden-Afrika en Azië. De plant groeit in gebieden met een hoogte van 1500 meter boven zeeniveau. Er zijn meer dan 20 varianten van deze plant bekend. Dat heeft te maken met dat er kleine verschillen zijn in klimaat, hoogte, het cafeïnegehalte in de plant en de tijd van de Oogst.

De smaak van Arabica

Het smaakprofiel van de Arabica koffieboon komt je waarschijnlijk erg bekend voor zonder dat je het zelf weet. De meeste koffie die wij drinken is gemaakt met Arabica bonen. De smaak is iets zoeter, lichter en zachter dan de Robusta. De boon bevat meer oliën van zichzelf en dat kan er aan bijdragen dat de smaak van de koffie soms wat zurige tinten heeft. Veel mensen verkiezen Arabica koffie boven de Robusta omdat het cafeïnegehalte wat lager is en de smaak iets genuanceerder en verfijnder.

De geschiedenis van koffie

De mythe van het ontstaan van koffie luidt als volgt: De koffieboon werd ontdekt in de 10e of 11e eeuw. Koffiebonen zijn ontdekt door een schapenherder in Ethiopië. De schapenherder liep met zijn kudde door een veld waar de koffiebonen in de natuur groeide. Elke keer als hij hier met zijn schapen geweest was, werden de schapen erg druk en energiek! Hij vroeg zich af hoe dat toch steeds kwam en at zelf ook een paar van de sterk smakende zure besjes. Hij ontdekte dat hij energie kreeg van de bes en ging experimenteren met zijn ontdekking.

Het drinken van koffie

vrouw drinkt koffie

De herder haalde de boon uit de bes en liet er een paar drogen. Kauwen ging zo moeilijk en smaakte vies. Hij besloot er een paar de branden en te malen en vermengde het met water. Ja! Nu smaakt het prima! Vanaf dat moment zijn mensen koffie gaan drinken. In Ethiopië dronken mensen dus voor het eerst koffie. De origine van koffiebonen en koffie drinken is dus een Afrikaanse uitvinding.

Koffie in Arabië

In de 15e eeuw verspreidde het drinken van koffie zich uit naar Jemen, waar de plant ook in de natuur voorkwam. Een eeuw later in de 16e eeuw, dronk men overal in Arabië het zwarte goud en werd koffie een belangrijk handelsproduct in Egypte, Syrië en Turkije.

Koffie werd niet alleen gedronken in huis, maar werd ook een belangrijk onderdeel van de Aziatische cultuur. Er ontstonden koffiehuizen die ook wel “qahveh Khaneh” genoemd. In deze koffiehuizen kwamen mensen samen en vertelden men verhalen met elkaar. Er werd koffie gedronken en gesocialiseerd, spelletjes gespeeld en er werden zelfs optredens gegeven.

Koffie in Europa

In de 17e eeuw importeerden Europa meer en meer koffiebonen uit Arabië. Koffie werd door sommige geliefd en door anderen gehaat. Het was nieuw voor Europeanen en sommige mensen noemden het een heidense bittere en duivelse drank. Toch nam de populariteit van koffie steeds meer toe. Het eerste koffiehuis in Europa werd in 1615 opgericht in Venetië. Langzaam verspreidde deze trend zich en in Amsterdam opende het eerste koffiehuis in het jaar 1663. Tegen die tijd waren er in Engeland al meer dan 300 koffiehuizen.

Nederlandse koffiehandel in de gouden eeuw

De vraag naar koffie nam enorm toe en aangezien Nederland midden in de gouden eeuwen zat, zagen Nederlanders er wel heil in om de koffiebonen te verbouwen in Indonesië. In Java ontstonden de eerste Nederlandse koffieplantages en er ontstond een succesvolle handel in het zwarte goud.

Ook de koffieplanten die in Amerika en Zuid-Amerika groeien hebben een Nederlands tintje. Zo gaf de Nederlandse burgemeester een koffieplantje cadeau aan koning Louis XIV van Frankrijk. Een stekje dat afkomstig is van die plant ging mee naar “de nieuwe wereld”. Gabriel de Clieu nam het stekje in het geheim mee naar Amerika. Op Martinique (een Caribisch eiland) werd het stekje geplant. Een paar jaar later stond Brazilië ermee vol. Ook de Fransen verdiende en fortuin met het koffieplantje dat gegroeid en geoogst was op Java.

Heb je interesse in koffie? Lees dan ook onze blog over wat je met je oude koffiebonen kunt doen.

Welkom bij 'ishetaltijdvoorkoffie.nl'. Het blogdomein waar u alles te weten komt over koffie.
© Is het al tijd voor Koffie 2025