Koffie voor je work-out: goed idee of niet?

Je bent je klaar aan het maken voor je work-out en vraagt je af of het tijd is voor koffie. Helemaal geen vreemde vraag. Koffie kan gedronken worden op verschillende momenten gedurende de dag. Sommige drinken zelfs meerdere kopjes koffie per dag. Maar is voor het sporten het goede moment? In deze blog lees je of het een goed idee is om voor het sporten koffie te drinken.

Koffie als pre work-out

Je hebt een gepersonaliseerd fitness voedingsschema ontvangen, zodat je alles op alles kunt zetten om aan de beste versie van jezelf te werken. Onderdeel van het voedingsschema is adequate voedingsstoffen inbrengen, door middel van eten en drinken. Verder mag een goed trainingsschema niet ontbreken om er alles uit te halen. Na een dag werken, mis je soms toch net wat energie tijdens zo’n training. Je bent geen voorstander van poeders of andere supplementen, waardoor koffie een prima oplossing lijkt te zijn.

koffie voor work-out

Voordelen van koffie voor je work-out

Koffie is inderdaad een goede oplossing wanneer je een boost nodig hebt tijdens het trainen. Het is veilig gesteld om vijf mg cafeïne per lichaamsgewicht te gebruiken (één kopje koffie bevat ongeveer 100 mg cafeïne). Maar wat zijn de voordelen van koffie bij het sporten?

Betere focus

Cafeïne is een stimulerend middel dat bedraagt aan meer alertheid, betere concentratie en verminderde vermoeidheid. En dat is ook een van de redenen waarom velen een pre work-out booster gebruiken. Koffie is daar echter een goedkoper en beter alternatief daarvoor.

Betere bloedsomloop

Een kopje koffie heeft een positief effect op jouw bloedsomloop. Het voordeel van een betere bloedcirculatie is dat je meer zuurstof tot je beschikking hebt. Wanneer je koffie drinkt voor je work-out, zou je lichaam meer vet verbranden en minder glycogeen: alleen maar bevorderend voor je sportprestaties.

Verminderde spierpijn

Uit onderzoek is gebleken dat diegene die voor hun work-out koffie dronken, minder kans hadden op pijnlijke spierpijn. Minder spierpijn betekent dat je niet de volgende dag thuis hoeft te blijven om extra te herstellen, maar weer terug de sportschool in kan gaan. Let er wel op, dat dit niet betekent dat je nooit een rustdag hoeft te nemen wanneer je koffie drinkt voor het sporten. Een goede nacht rust blijft essentieel voor je lichaam om tot rust te komen, maar ook overdag is het goed om je lichaam de tijd te geven en een rustdag onderdeel te maken van je fitness voedingsschema. Luister goed naar jouw lichaam.

Wil je meer weten over de werking van cafeïne? Lees dan snel verder.

Als je van koffie houdt, is het van het grootste belang de juiste melange of branding te vinden die bij jouw smaak past. Met zo veel opties kan het echter moeilijk zijn om de perfecte koffiesoort te vinden, dus hier zijn enkele tips om jouw keuze te beperken. 

1. Overweeg het brandingsniveau

De eerste stap bij het kiezen van de juiste koffie kopen is het bepalen van de brandingsgraad. Lichte brandingen hebben een lage zuurgraad en een milde smaak, terwijl donkere brandingen rijker en intenser zijn. Afhankelijk van jouw voorkeur kun je kiezen tussen licht, medium en donker gebrande koffie. 

Ben je op zoek naar een koffie met meer cafeïne en een natuurlijke smaak, ga dan voor een lichte branding. Ben je liever geen drinker van koffie met een sterke zuurgraad, kies dan voor een medium of medium diepe branding. Als je cafeïne zoveel mogelijk wilt vermijden en ben je het liefst gezondheidsbewust bezig, kies dan voor een diepe branding.

2. Weet hoe grof de maling is

Waarom is de maling van de koffie eigenlijk zo belangrijk? Dit heeft te maken omdat de juiste maling en de extractie van een heerlijk kopje koffie nauw met elkaar verbonden zijn. Met extractie wordt de hoeveelheid cafeïne en smaak bedoeld die door het hete water aan de koffie wordt onttrokken. De grootte van de maling beïnvloedt de smaak en de snelheid van de cafeïne-extractie - hoe groter het maalsel, hoe langzamer de extractie zal verlopen, omdat het oppervlak kleiner is. Hoe kleiner de maling, hoe sneller de extractie.

Kortom, de grootte van je bonen houdt rechtstreeks verband met de snelheid waarmee ze zullen zetten. Een grovere maling doet er vanzelfsprekend langer over om te zetten dan een fijnere maling. Zorg er dus voor dat je de juiste maling kiest voor zowel je zetmethode als je tijdsvoorkeuren! 

3. Onderzoek de herkomst

Als het gaat om online koffie bestellen bij de Koffiebaron, dan heb je de beschikking tot een rijk assortiment die hun herkomst vinden in verschillende landen. De herkomst is belangrijk als het gaat om koffiebonen - verschillende regio's produceren verschillende smaken en aroma's die variëren afhankelijk van de klimaatomstandigheden, het bodemtype en de hoogte. Als je op zoek bent naar iets unieks of iets nieuws wilt proberen, kan onderzoek naar regionale herkomst veel leuke mogelijkheden bieden!  

4. Verantwoord inkopen

Zorg er tot slot voor dat je verantwoord inkoopt - zoek naar merken die hun bonen ethisch inkopen bij boeren die eerlijk betaald worden en hun land met respect behandelen. Verantwoord inkopen stimuleert niet alleen duurzame landbouw, maar zorgt er ook voor dat je elke keer bonen van goede kwaliteit krijgt!  

Door deze tips in gedachten te houden bij het kiezen van je perfecte kopje koffie, kun je genieten van heerlijke drankjes die speciaal voor jou zijn gemaakt!

Wil je lezen over verschillende soorten koffie en hun smaken? Dat lees je hier!

Wij van ishetaltijdvoorkoffie.nl houden natuurlijk van een goede kop dampende koffie. Of het in de ochtend is bij het ontbijt, of in de pauze tijdens een praatje met collega’s. Deze keer willen we echter een keer er bij stil staan wat de belangrijkste stof in koffie, beter bekend als cafeïne, doet met ons lichaam. Voor de eerlijkheid hebben we zowel plus- als minpunten voor je verzameld.

Wat is cafeïne?

Zoals we al zeiden is een belangrijk bestanddeel cafeïne. Naast koffie kun je cafeïne ook vinden in de meeste theesoorten en cacaobonen. Hoewel je het niet verwacht, is cafeïne eigenlijk wit. In het geval van thee wordt cafeïne ook wel theïne genoemd.

cafeïne werking

De voordelen van cafeïne

Omdat we fan zijn van koffie beginnen we natuurlijk met de positieve eigenschappen. Cafeïne werkt stimuleren en zorgt ervoor dat je meer energie ervaart. Dit is waarschijnlijk de reden waarom jij ’s ochtends niet snel genoeg je koffie kunt drinken. Tegenwoordig maken sporters ook graag gebruik van cafeïne, al is dat dan niet in de vorm van koffie. Het is namelijk een stof die ook wordt toegevoegd aan voedingssupplementen zoals pre-workouts en fatburners. Deze geven je namelijk dat extra zetje om optimaal te presteren tijdens de sportsessie. Daarnaast maakt het je alerter. Heb je een intensieve meeting of opdracht op de planning? Dan kan een kop koffie je net de boost geven die je nodig hebt.

Daarnaast zorgt cafeïne voor iets meer vetverbranding. Je lichaam lijkt lichtelijk iets meer vetzuren te verbruiken, waardoor deze vetten eerder worden omgezet in energie. Het kan een duwtje in de rug zijn als je gewicht wilt verliezen, maar het is maar een klein onderdeel van een afvalproces.

Negatieve werkingen op je lichaam

De cafeïne die je inneemt, neem je op via de maag. Het duurt drie kwartier voordat je de effecten van cafeïne merkt. Wanneer je gevoelig bent voor cafeïne, raden we je aan om het aantallen kopjes koffie en energiedrankjes te beperken. Je kunt er namelijk ook hoofdpijn van krijgen of prikkelbaar worden. Wanneer je ’s avonds nog cafeïne inneemt in een hotel in Valkenburg, kan het ook voorkomen dat je je rusteloos voelt en minder snel in slaap kunt komen. Wil je meer weten over de beste koffiesoorten? Check ze hier!

Over de hele wereld worden dagelijks talloze kopjes koffiegedronken. Koffie komt oorspronkelijk uit Ethiopië en werd al snel verhandeld en gedistribueerd over de hele wereld, waar zich al snel unieke regionale koffie rituelen en tradities zich ontwikkelden. Het kan lang en langzaam zijn, zoals de urenlange koffieceremonies van Ethiopië. Hierbij worden koffiebonen via een pot van aarde gebrouwen in een kopje. Het kan ook ultrasnel zijn, zoals in Italië, waarbij de hele dag talloze kleine espresso aan de bar wordt gedronken. In deze blog gaan we het hebben over gekke koffie rituelen over de wereld.

Zweden

In Zweden hebben ze zelf een naam gegeven aan hun koffie ritueel, namelijk “FIKA”. Ze vinden in Zweden dat koffie een klein, langzaam moment moet zijn. De betekenis van FIKA kun je hier vinden, maar buiten de betekenis van FIKA vinden Zweden vooral dat FIKA een onderbreking moet zijn van de routine, een rust moment. Naast de betekenis van FIKA is FIKA een moment waarop mensen samenkomen en gezellig de tijd nemen om gezamenlijk van een kop koffie te genieten.

Turkije

In Turkije doen ze het anders, ze hebben een kleine koperen pot dat cezve wordt genoemd. Dit is bepalend voor Turkse koffie. Het draait namelijk om het brouwproces waarbij zeer fijngemalen koffiebonen met water in de pot boven een open vlam wordt verwarmd. Deze koffie wordt vervolgens ongefilterd geserveerd, vaak samen met snoep.

Maleisië

In Maleisië hebben ze kopitiam, dat zich vertaald naar ‘koffie winkel’. Deze locaties zijn de hele dag geopend en serveren ontbijt, lunch en diner plus een selectie van koffiestijlen op basis van zwarte koffiebonen. Je ziet hele families dagelijks samenkomen bij dezelfde kopitiam om te kunnen genieten van de lokale lekkernijen en de beste koffie.

De Maleisische koffie is al overgekomen naar Europa en Amerika en is al erg in de smaak gevallen van veel koffie liefhebbers die overgegaan zijn naar de Maleisische Kopi boon.

betekenis van fika

Italië

Koffie accentueert het ritme van elke dag in Italië, meestal beginnend met een ochtendbrouwsel dat thuis wordt gemaakt in de beroemde mokapot van het land, gevolgd door een espresso of drie in een café (in het Italiaans een bar genoemd. Café betekent 'koffie' en is het woord dat wordt gebruikt om een ​​espresso te bestellen) naarmate de uren verstrijken.

De mokka zijn, in tegenstelling tot de Italiaanse café ervaring, een wat tragere gelegenheid. Je vult namelijk de basis met water en plaatst de filtermand erop met het koffiedik erin. Dit schroef je aan de bovenkant erop en plaatst de moka op directe hitte. Je wacht tot de stroperige koffie de bovenkant vult.  

Brazilië

Gebrouwen met een verdunde suikersiroop, is de koffie in Brazilië donker gebrand en zeer fijngemalen, wat zorgt voor een langzame extractie en een volle, bittere smaak. Bakkers zijn een veel voorkomende ontmoetingsplaats in Brazilië. Er zijn niet echt cafés , dus het is de plek waar je heen gaat om ontbijt, brood of melk te kopen om mee naar huis te nemen, en tegelijkertijd heb je de kans om een ​​beetje koffie te drinken aan de balie, een cafezinho. Het verandert veel van Rio tot São Paolo. In Rio is cafezinho meestal zwart en in São Paolo wordt het geserveerd met zeer hete melk.

Lees ook 6 Leuke feitjes over koffie!

Hoewel koffie de op één na populairste drank ter wereld is, na water, merken veel mensen dat ze deze heerlijke drank drinken zonder er al te veel van af te weten. De volgende keer dat je jezelf een warme kop koffie inschenkt, neem dan een paar minuten de tijd om na te denken over de oorsprong van koffie en hoe deze verband kan houden met je leven. Meer weten over koffie? Is het al tijd voor koffie deelt vandaag  leuke feitjes over koffie!

1. Nederland drinkt de meeste koffie

Volgens een onderzoek uit 2020 zou Nederland met maar liefst 8,3 kilogram de meeste koffiecups per hoofd van de bevolking consumeren! We werden gevolgd door Finland met 7,8 en Zweden met 7,6.

2. Je kunt geiten bedanken voor koffie

Wist je dat geiten de reden waren waarom koffie werd uitgevonden? Volgens de legende merkten Ethiopische boeren in de 9e eeuw de manier waarop hun geiten dansten toen ze de koffieplant aten. Een plaatselijke monnik besloot het eens te proberen en realiseerde zich dat de drank hem 's nachts wakker hield en zo werd koffie geboren.

Lees hier meer over Oorsprong van koffie

3. Op koffie stond ooit de doodstraf!

Tijdens het Ottomaanse rijk van de 17e eeuw geloofde men dat koffie geestverruimende effecten had. De heerser van deze periode geloofde dat het een soort verdovend middel was en verbood het van openbare consumptie.

koffiecups nespresso cups

4. Waarom mensen expresso en espresso verwarren

De juiste uitspraak van "espresso" is een eeuwenoud argument dat koffieliefhebbers al jaren hebben! Maar het blijkt dat degenen die het een "expresso" noemen, niet helemaal ongelijk hebben.

De Italiaanse term espresso betekent "uitgedrukt" of "uitgeperst". Dit komt omdat espresso's worden gemaakt door zeer heet water onder hoge druk door fijngemalen koffiebonen te persen. Dus hoewel de juiste uitspraak ES-presso is, kun je zien waar mensen vandaan komen.

Naast espresso hebben we nu ook nog eens nespresso cups, om de verwarring nog groter te maken!

5. Melk houdt je koffie langer warm

Koffie blijft 20% langer warm als je melk toevoegt.

6. Koffie helpt je langer leven

Dit is misschien nog wel onze favoriet.

Dankzij het feit dat het boordevol antioxidanten zit, blijft koffie een van de gezondste dranken ter wereld.

Natuurlijk, als je ervoor kiest om melk en suiker aan toe te voegen, kan deze gezondheidsfactor worden beïnvloed, maar verder kan koffie, wanneer het wordt geconsumeerd als onderdeel van een gezond, uitgebalanceerd dieet en een gezonde levensstijl, mensen helpen langer en gelukkiger te leven.

Sommige mensen hebben koffie nodig om de dag te starten en functioneel te worden. Voor mensen die snel last hebben van hoofdpijn kan cafeïne echter een trigger zijn voor een aanval. Waar mensen die last hebben van intermittent fasting hoofdpijn door te weinig eten, krijgen sommige mensen last van hoofdpijn door teveel koffie drinken. Maar waardoor kan het dat je door cafeïne hoofdpijn krijgt? Laten we daar eens een kijkje naar nemen.

Onderzoek mensen met migraine

In een onderzoek dat gepubliceerd is in het American Journal of Medicine is een groep van 100 mensen met chronische migraine onderzocht. Zij werden 6 weken lang gevolgd en hielden bij hoeveel kopjes koffie per dag ze dronken. Uit dat onderzoek is gebleken dat de mensen die 3 of meer kopjes koffie per dag dronken, 40% meer kans hadden op een hoofdpijn aanval. Deze aanval kregen ze meestal dezelfde dag nog of de dag erna. Mensen die maar 1 of 2 kopjes dronken hadden dit effect niet.

Waardoor ontstaat hoofdpijn bij koffieconsumptie

De onderzoekers kwamen tot de conclusie dat het mogelijk komt door de werking van cafeïne. In de hersencellen wordt cafeïne verward met het stofje adenosine. Dit is een lichaamseigen stof die je slaperig maakt, maar ook een rol speelt bij pijn. Omdat cafeïne lijkt op adenosine bindt cafeïne zich aan de receptoren en is er geen plek meer voor adenosine. Hierdoor kun je een opgewekter gevoel krijgen of het kan pijn verlichtend werken als het een positief effect heeft. Anderzijds kan het hoofdpijn veroorzaken, dit heeft voornamelijk te maken met dosering, frequentie en gewoonten.

Mensen die gewend zijn om veel koffie iedere dag te drinken zullen minder snel het effect ervaren, evenals de hoofdpijn. Gaan ze deze dosis verhogen dan kunnen ze negatieve effecten zoals hoofdpijn krijgen. Als je gewend bent om weinig koffie te drinken, zeg 1 of 2 kopjes. Als je er dan 4 drinkt, kan dit al hoofdpijn veroorzaken. Overigens zorgt koffie ervoor dat je vaker naar het toilet moet, hierdoor kan je lichaam uitdrogen. Hierdoor kan je ook hoofdpijn krijgen, drink daarom ook voldoende water.

Gelukkig hoef je niet te stoppen met koffie drinken, echter moet je wel blijven bij de dosering die je altijd drinkt. Drink je normaal niet zoveel kopjes, ga dan niet opeens een stuk meer drinken. Ook al denk je misschien dat je dit nodig hebt, het kan namelijk averechts werken.

Koffie is het favoriete drankje van veel Nederlanders en Belgen. Elke dag wordt er alleen in Nederland al 6,5 miljoen liter koffie gedronken. Als dit berekend wordt per jaar, dan drinkt een Nederland gemiddeld 150 liter koffie per jaar. Er is wel een groot verschil vergeleken vroeger en nu. Vroeger betaalde je voor kopje koffie een hele hoge prijs. Dit komt, doordat koffie een exotisch product was.

Koffieplant

De koffieplant is rond de tiende á elfde eeuw ontdekt. Dit gebeurde in Ethiopië. Nadat koffie in Ethiopië gedronken werd, is het in de vijftiende eeuw verspreid naar Jemen, waar de koffieplant ook groeide. In de zestiende eeuw werd de koffie verspreid naar Perzië, Egypte, Syrië en Turkije.

Europa

In de zeventiende eeuw importeerden Europeanen de koffiebonen. De koffiebonen werden geïmporteerd vanuit Arabië. Voordat koffie bekend werd in Europa, ontstonden in de eerste landen al “qaveh khaneh”, ook wel koffiehuizen. In 1615 werd het eerste koffiehuis in Europa opgericht. Dit vond plaats in Venetië. Na het eerste koffiehuis ontstonden er ook koffiehuizen in Engeland, Oostenrijk, Frankrijk en Duitsland. Pas vele jaren later in 1663 opende het eerste koffiehuis in Nederland. Dit vond plaats in Amsterdam. Al gauw opende er ook een koffiehuis in Den Haag. Koffie werd steeds bekender en daarom nam de vraag naar koffie toe.

Nederland

Nederland heeft een groot aandeel in het succes van koffie. De Nederlanders slaagden er in de tweede helft van de zeventiende eeuw in om de zaden van de koffieplant te verzamelen. Eenmaal deze zaden verzameld te hebben, werden ze naar Indonesië verscheept. Op het eiland Java ontstonden er grote koffieplantages. Later werden deze plantages ook verspreid naar de eilanden Sumatra en Celebes.

Vandaag de dag

Koffie is iets wat niet meer weg te denken is uit de meeste huishoudens. Koffie is een drankje wat genuttigd wordt op basis van water en gedroogde en gebrande pitten. Deze pitten zijn afkomstig van de koffieplant. Koffie bevat het stimulerende stof cafeïne. Ondanks dit stimulerende stofje, kan koffie op elk moment van de dag gedronken worden. Er bestaat vandaag de dag ook koffie zonder cafeïne. Hierdoor kan koffie ook prima voor het slapen gaan worden gedronken. Er zijn veel verschillende soorten koffie te krijgen. Ondanks de vele soorten zijn de verschillende delicatessen online te bestellen. Hierdoor kan je een duidelijk beeld krijgen van de verschillende koffies. Vandaag de dag zijn er ook veel verschillende koffiemachines op de markt te vinden. Zo zijn er machines waarbij er een koffiefilter aanwezig moet zijn. Om een natuurlijkere smaak te krijgen, zijn er ook koffiemachines op de markt, waarbij de koffie wordt gemaakt door echte koffiebonen. De koffiebonen worden door de machine verwerkt, waardoor er een natuurlijkere koffie ontstaat. Ook is het mogelijk om koffie te drinken op vakantie. Voor deze situaties bestaat er oploskoffie.

Over de hele wereld groeien wel 60 verschillende soorten koffie. Dat wil echter nog niet zeggen dat alle soorten koffie drinkbaar zijn. In totaal zijn de koffiebonen die drinkbaar zijn onder te verdelen in 3 soorten. Daarvan worden er maar 2 gebruikt voor consumptie. De Arabica en de Robusta.

Wat zijn de verschillen tussen Arabica en Robusta koffie?

De Coffea robusta

Robusta coffee beans

De Coffea Robusta is een koffiesoort uit het geslacht Coffea. Samen met de Coffea Arabica, is dit de meest gedronken koffiesoort ter wereld.

De plant

De Coffea Robusta blijft groen van kleur en behoort tot de familie van Rubiaceae en genus Coffea.

De plant groeit op 600 meter boven het zeeniveau en kan goed tegen hitte en vocht. Dat maakt de plant zeer geschikt om te verbouwen in warme en tropische gebieden. De plant groeit voornamelijk in Zuid-Amerika. De boon die de Coffea Robusta is zo populair dat het maarliefst 33% van de hele koffiemarkt vertegenwoordigd.

De smaak van robusta

Deze plant wordt verbouwd voor de rijke en intense smaken die uitermate geschikt zijn voor espresso. Het smaakprofiel van koffiebonen wordt beïnvloed door het cafeïne gehalte. Dat is bij de Robusta vrij hoog. Hoe hoger de koffieplant groeit hoe minder cafeïne er in de boon zit. De Arabica groeit een stuk hoger en bevat minder cafeïne. De Robusta heeft een goede weerstand en daarom ook een stevige smaak.

De Coffea Arabica

Arabica vertegenwoordigd het grootste gedeelte van de wereldwijde koffiemarkt met zo’n 70%. Deze koffieplanr groeit op grote hoogtes van gemiddeld 1500 boven het zeeniveau. Koffieplanten maken cafeïne aan om zichzelf te beschermen tegen ziektes en parasieten. Op grote hoogtes komen er minder parasieten voor en heeft de plant geen behoefte aan een hogere weerstand. Daarom is het cafeïnegehalte van de Arabica lager dan die van de Robusta.

De plant

De Coffea Arabica plant

De Coffea Arabica groeit voornamelijk in Midden-Afrika en Azië. De plant groeit in gebieden met een hoogte van 1500 meter boven zeeniveau. Er zijn meer dan 20 varianten van deze plant bekend. Dat heeft te maken met dat er kleine verschillen zijn in klimaat, hoogte, het cafeïnegehalte in de plant en de tijd van de Oogst.

De smaak van Arabica

Het smaakprofiel van de Arabica koffieboon komt je waarschijnlijk erg bekend voor zonder dat je het zelf weet. De meeste koffie die wij drinken is gemaakt met Arabica bonen. De smaak is iets zoeter, lichter en zachter dan de Robusta. De boon bevat meer oliën van zichzelf en dat kan er aan bijdragen dat de smaak van de koffie soms wat zurige tinten heeft. Veel mensen verkiezen Arabica koffie boven de Robusta omdat het cafeïnegehalte wat lager is en de smaak iets genuanceerder en verfijnder.

De geschiedenis van koffie

De mythe van het ontstaan van koffie luidt als volgt: De koffieboon werd ontdekt in de 10e of 11e eeuw. Koffiebonen zijn ontdekt door een schapenherder in Ethiopië. De schapenherder liep met zijn kudde door een veld waar de koffiebonen in de natuur groeide. Elke keer als hij hier met zijn schapen geweest was, werden de schapen erg druk en energiek! Hij vroeg zich af hoe dat toch steeds kwam en at zelf ook een paar van de sterk smakende zure besjes. Hij ontdekte dat hij energie kreeg van de bes en ging experimenteren met zijn ontdekking.

Het drinken van koffie

vrouw drinkt koffie

De herder haalde de boon uit de bes en liet er een paar drogen. Kauwen ging zo moeilijk en smaakte vies. Hij besloot er een paar de branden en te malen en vermengde het met water. Ja! Nu smaakt het prima! Vanaf dat moment zijn mensen koffie gaan drinken. In Ethiopië dronken mensen dus voor het eerst koffie. De origine van koffiebonen en koffie drinken is dus een Afrikaanse uitvinding.

Koffie in Arabië

In de 15e eeuw verspreidde het drinken van koffie zich uit naar Jemen, waar de plant ook in de natuur voorkwam. Een eeuw later in de 16e eeuw, dronk men overal in Arabië het zwarte goud en werd koffie een belangrijk handelsproduct in Egypte, Syrië en Turkije.

Koffie werd niet alleen gedronken in huis, maar werd ook een belangrijk onderdeel van de Aziatische cultuur. Er ontstonden koffiehuizen die ook wel “qahveh Khaneh” genoemd. In deze koffiehuizen kwamen mensen samen en vertelden men verhalen met elkaar. Er werd koffie gedronken en gesocialiseerd, spelletjes gespeeld en er werden zelfs optredens gegeven.

Koffie in Europa

In de 17e eeuw importeerden Europa meer en meer koffiebonen uit Arabië. Koffie werd door sommige geliefd en door anderen gehaat. Het was nieuw voor Europeanen en sommige mensen noemden het een heidense bittere en duivelse drank. Toch nam de populariteit van koffie steeds meer toe. Het eerste koffiehuis in Europa werd in 1615 opgericht in Venetië. Langzaam verspreidde deze trend zich en in Amsterdam opende het eerste koffiehuis in het jaar 1663. Tegen die tijd waren er in Engeland al meer dan 300 koffiehuizen.

Nederlandse koffiehandel in de gouden eeuw

De vraag naar koffie nam enorm toe en aangezien Nederland midden in de gouden eeuwen zat, zagen Nederlanders er wel heil in om de koffiebonen te verbouwen in Indonesië. In Java ontstonden de eerste Nederlandse koffieplantages en er ontstond een succesvolle handel in het zwarte goud.

Ook de koffieplanten die in Amerika en Zuid-Amerika groeien hebben een Nederlands tintje. Zo gaf de Nederlandse burgemeester een koffieplantje cadeau aan koning Louis XIV van Frankrijk. Een stekje dat afkomstig is van die plant ging mee naar “de nieuwe wereld”. Gabriel de Clieu nam het stekje in het geheim mee naar Amerika. Op Martinique (een Caribisch eiland) werd het stekje geplant. Een paar jaar later stond Brazilië ermee vol. Ook de Fransen verdiende en fortuin met het koffieplantje dat gegroeid en geoogst was op Java.

Iedereen drinkt zijn koffie anders, de een drinkt alleen maar espresso terwijl de ander echt alleen maar een cappuccino weg krijgt. Het verschilt per persoon, maar er zijn zoveel meer manieren om je koffie te drinken. In deze blog gaan we je alles vertellen over de verschillende soorten koffie die er zijn.

De verschillende soorten koffie met alleen water

Eigenlijk is iedere koffie die in deze blog besproken wordt gebaseerd op espresso, want dat is de basis van koffie. De drank die gemaakt wordt van de koffiebonen is espresso. Maar met water kan dit worden verholpen.

  • Espresso: Een espresso is een klein kopje koffie met een sterke smaak. Vaak is een espresso in één a twee slokken op. Omdat er bij espresso heel weinig water aan toe, proef je ook veel sterker de smaak vanuit de koffiebonen. Een espresso bevat ongeveer 25 ml koffie, een dubbele espresso ongeveer 50 ml. Een dubbele espresso wordt ook wel doppio genoemd.
  • Ristretto: Een ristretto is nog sterker dan een espresso. Dat betekent dat een ristretto nog minder water bevat, maar het bevat een hogere concentratie als het op smaak aan komt.
  • Americano: Een americano bevat 2x zoveel water als een espresso. Een kopje americano is niet meer dan een espresso aangelengd met extra heet water, zodat de smaak minder sterk en minder bitter wordt.
  • Lungo: Een lungo is eigenlijk het kopje koffie zoals wij hem kennen. De ouderswetse filterkoffie kun je nog het beste met de lungo vergelijken. De lungo heeft meer smaak doordat het water door de gemalen koffie loopt. Hierdoor kan het water de smaak van de koffiebonen opnemen. Hierdoor is een lungo veel smaakvoller dan de americano.

De verschillende soorten met melk

Normale koffie of espresso wordt vaak zwart gedronken, dus zonder melk en zonder suiker. Maar er zijn ook veel koffiesoorten waarbij al melk erbij inbegrepen zit. Door de melk zal je minder bitterheid van de koffie proeven, waardoor de smaak zachter wordt. De verhoudingen zorgen voor de verschillen tussen deze koffiesoorten.

  • Espresso macchiato: Dit is de koffiesoort met de minste hoeveelheid melk. Een espresso macchiato is een espresso met 2 theelepels opgeschuimde melk die er boven op worden geschept. Door de melk wordt de espresso net wat minder sterk en wat zachter qua smaak.
  • Cappuccino: de cappuccino is misschien wel de bekendste koffiesoort met melk erin. Deze wordt naast de lungo het meeste gedronken in de horeca. Maar hoe is de cappuccino eigenlijk opgebouwd? Wij leggen het je uit. Een cappuccino bestaat uit een dubbele shot espresso, waar vervolgens opgeschuimde melk doorheen wordt geschonken. Het laatste beetje opgeschuimde melk wordt bovenop de cappuccino geschonken. Hierdoor wordt er een schuimlaag op de cappuccino gecreëerd.
  • Latte macchiato: Na de cappuccino wordt de latte macchiato ook veel gedronken. Een latte macchiat bestaat uit espresso en opgeschuimde melk. Door eerst de melk op te schuimen en vervolgens pas de espresso er overheen te schenken, ontstaan er meerdere lagen. Dit is typerend voor een latte macchiato. Daarom wordt een latte macchiato ook vaak in een doorzichtig glas geserveerd.
  • Latte/koffie verkeerd: De ingredienten van de latte zijn hetzelfde als bij de latte macchiato, het is alleen de manier van opbouwen waarin ze verschillen. Waar bij de latte macchiato de melk eerst gaat, gaat bij de latte de espresso eerst. Om vervolgens de opgeschuimde melk er overheen te serveren.
  • Cortado; Dit is een koffiesoort wat waarschijnlijk niet veel mensen kennen. Maar eigenlijk is het een kleine cappuccino, waar minder melk aan wordt toegevoegd. Hierdoor is een cortado qua smaak wel iets sterker dan een cappuccino.
  • Flat white: het lijkt op een cappuccino, maar de melk is dunner dan bij een cappuccino. Daardoor is de smaak ook sterker dan een cappuccino.

Zo zie je maar dat er genoeg verschillende soorten koffies zijn die je kunt drinken. Tuurlijk kun je de smaak altijd nog aanpassen met melk en suiker. En je kunt altijd verse koffie thuis maken!

Thuis de lekkerste koffie maken, wie wil dat nou niet? Iedereen die een beetje van koffie houdt wil thuis koffie van goede kwaliteit, niemand zit immers te wachten op een waterig bakje. Je kunt koffie tegenwoordig dan ook in allerlei soorten kopen in de winkel. Denk aan de cupjes, maar ook aan de gemalen bonen of aan de koffie met ouderwetse filter. Allemaal prima koffie, maar deze koffie is niet vers. Wil je nu een echt lekker kopje koffie? Dan is het een idee om de koffie te maken met verse koffiebonen. Zo krijg je altijd verse koffie en maak je thuis altijd de lekkerste koffie, bijna net zo lekker als in Italië. Ben je benieuwd naar dit soort koffiebonen? Lees dan verder.

Medellin Secret

Verse bonen, zodat je verse koffie krijgt. Daar heb je er niet veel van en al zeker niet in de winkel. Je hebt wel speciale merken die verse bonen hebben. Zo bestaat het merk Medellin Secret bijvoorbeeld. Dit is een merk dat koffiebonen verkoopt, helemaal vers. Medellin Secret is van mening dat koffie drinken een beleving moet zijn. Vanuit hun verse koffiebonen wordt het dat zeker. De koffie is zuiver en karakteristiek en komen van top plantages. Boeren worden met respect voor mens en milieu behandeld en daarom mag de koffie van dit merk ook wel specialty koffie genoemd worden.

Herkomst

Zoals net al gezegd komen de bonen van boeren die eerlijk worden behandeld. Er wordt daarbij gekeken naar mens en milieu. De koffiebonen worden rechtstreeks van de boer gekocht en worden vervolgens door het merk zelf naar Nederland vervoerd. De bonen worden hier nog eens door een gespecialiseerde koffiebrander gebrand volgend het slow roast principe. Daarna worden ze verpakt en kun je ze kopen. Zo krijg je het lekkerste kopje koffie thuis en ook nog eens helemaal vers!

Soorten

Medellin Secret heeft veel soorten koffie. De koffie komt wel altijd van drie herkomstlanden. Zo komt de koffie of van Colombia of van Costa Rica of van Guatemala. De koffie die het meest verkocht wordt is de La Luisa uit Colombia, de Santa Elena uit Costa Rica en de La Candelaria uit Guatemala. Iedere koffie heeft een eigen karakteristieke smaak en is gemaakt van de allerbeste kwaliteit.